Mi az a védikus asztrológia?A védikus asztrológia és elemei

Gyakran ismételt kérdések

A védikus asztrológia (vagy indiai asztrológia), vagy Dzsjótis (szanszkritül a “Fény Tudománya”) a Védák egyik alappillére, története több ezer évre nyúlik vissza. A Védák, az Univerzum ezoterikus bölcsessége, az asztrológia pedig egy olyan tudományág, mely a bolygók és égitestek földi életre gyakorolt hatását veszi alapul.

Miben különbözik a védikus asztrológia a nyugati asztrológiától?

A védikus asztrológiában nem a Nap áll a számítások középpontjában, tehát nem azt nézzük, mi a napjegyed, ahogy azt a magazinok horoszkóp oldalain megszoktad. Sokkal fontosabb a Hold, ami megmutatja igazi érzéseinket, viselkedésünket, hogyan reagálunk ösztönösen különböző dolgokra. A születési képlet másik legfőbb pontja a Lagna, vagyis Aszcendens – a keleti horizonton épp itt kelt fel a Nap a születésed pillanatában. A Jegy, amelybe az aszcendensed esik, nyújtja a háttérinformációt ahhoz, hogyan kell értelmezni a képleted. Bár a két rendszer hasonló, a védikus asztrológia a sziderikus zodiákust használja (a csillagok itt állandó helyen vannak az égbolton és ehhez képest mozognak a bolygók), a nyugati asztrológia a tropikus számítást (ahol az aktuális tavaszponthoz és a Naphoz képest mozognak a bolygók). A tavaszpont precessziója következtében a csillagképek helyzete változik az égen, és a tropikus asztrológia állatövi jegyei már nem felelnek meg az égen található csillagképeknek, míg a sziderikus asztrológiában igen. Kétezer év után így kb 22 fok eltérés keletkezett a hosszúsági fokokban, a Dzsjótisban a csillagképek ugyanott maradtak, míg a nyugati rendszerben ezt a téli-nyári napfordulókhoz és a napéjegyenlőségekhez igazítják.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/mokusfalvi.jpg
https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/mokusfalvi2.jpg

A naksatrák rendszere

A 12 jegyen belül 27 naksatra, vagy holdház is található, ami még részletesebb elemzést tesz lehetővé. Egy adott holdház 13° 20′ és minden egyes naksatra további 4 padából áll. A Naksatrák sokkal mélyebb rétegű információt hordoznak, mint a jegyek (Rásik). Ez képezi valójában a védikus asztrológia alapját. A naksatráknak a védikus hagyomány szerint mind van istenségük, erőik, uralkodó bolygóik és tulajdonságaik. Ez alapján számoljuk ki életed bolygóperiódusait is, a születési Holdad naksatrájától számolva.

Bolygók / Grahák

A Grahák a 9 égitestet jelentik, amik befolyással vannak születési képletünkre. A Hold, a Nap, a Szaturnusz, a Jupiter, a Vénusz, a Mars, a Merkúr és a 2 holdcsomópont, a Rahu és a Ketu tartozik ide, a védikus asztrológia nem foglalkozik a távolabbi bolygókkal, a Uránusszal, a Neptunusszal és a Plútóval (bár a modern értelmezésekbe már ezeket is beleveszik). A Rahu és a Ketu nem létező bolygók, mégis nagyon fontosak a védikus asztrológiában, hiszen ők árulkodnak elmúlt életeinkről és a jövő útjairól, radikális és hirtelen változásokat okozva életünkben. Ezek valójában a Hold és a Nap pályáinak metszéspontjai és az égbolton mindig pontosan egymással szemben találhatók. A Rahu a Felszálló Holdcsomópont vagy Sárkányfej, a Ketu a Leszálló Holdcsomópont vagy Sárkányfarok.

Házak / Bhavák

Az egész  születési képletet, ami 360° 12 házra osztják, ami az élet 12 területét öleli fel. Nagyon fontos, hogy a születési képlet melyik házában találhatóak a bolygók, hiszen azok az életterületek kiemelten fontosak.

Atma Káraka / Lélek-bolygó

A Lélek Bolygó, vagy szanszkritül Atma Karaka az a bolygó, amelyik a legmagasabb fokszámon helyezkedik el a képletedben és az egyik legfontosabb pont a horoszkóp elemzésben. Gyakran úgy is utalnak rá, mint a képlet királyára. A védikus hagyomány hisz a lélek újjászületésében. Minden lélek azért születik újra, hogy beteljesítetlen céljait az új életben befejezze – így minden élet egy újabb esély, hogy a lélek végre kielégíthesse vágyait. Mik ezek a vágyak? És vajon könnyű-e beteljesíteni őket?Ez a bolygó felelős az életedben vissza-visszatérő történetekért és vagy kiegyensúlyozza a többi bolygó hatásait vagy akadályozza azokat. Az Atma Karaka árulkodik arról, hogy mennyire vagy kapcsolatban Önmagaddal, személyiséged lényegi vonásaival és törekvéseivel. 

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/atmakaraka.jpg

Kövess minket