A bolygók

A ‘grahák’ vagy bolygók

A szanszkrit graha szó nem bolygót, hanem égi entitást jelent, azaz olyan égitesteket, amik hatással vannak a földi életre, megragadnak minket. Tehát nem is igazán helyes a bolygó megfogalmazást használni erre a 9 égitestre, amik hatnak ránk, hiszen a Nap, a Hold, a Rahu és a Ketu nem bolygók (az utóbbi kettő még csak nem is rendelkezik fizikai formával, csak matematikai számítások eredménye, hiszen a Nap és a Hold pályáinak metszéspontjairól van szó).

Csoportosítás

A grahákat két csoportra oszthatjuk, aszerint mennyire ‘jóindulatúak’ vagy ‘ártóak’. A növő Hold, a Merkúr, a Jupiter és a Vénusz jótevők, a fogyó Hold, a Szaturnusz, a Mars, a Rahu és a Ketu pedig ártóak. Mind a kilenc égitest különböző jelentéssel és tulajdonságokkal bír. Ha megértjük jelentésünket, sokkal tisztábban láthatjuk és felül is emelkedhetünk ilyen vagy olyan hatásaikon. Az ősi megfigyelések alapján tudhatjuk, hogy az égitestek mozgása, egymásra való hatása hogyan befolyásol minket és így akár előre is láthatjuk, milyen hatással lehetnek az életünk eseményeire.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/mars-640x640.jpg

Mars

Mangal

A tüzes és szenvedélyes Mars színe a vörös, a hozzá tartozó kristályok pedig a korall, a karneol és a narancs jáspis. A Mars jegyei a Kos 🐏 és a Skorpió 🦂. A Mars az erő és akarat bolygója, jelképezi a vágyakat, a vakmerőséget, a kalandot, a fizikai energiánkat, ősi – primitív indulatainkat, önállóságunkat, hogy hogyan tudjuk állni a sarat, független természetünket, hatalomvágyunkat, harcos erőnket, bátorságunkat. Férfias energiái építőek és pusztítóak is lehetnek egyaránt. Ez mutatja meg érzéseink, szenvedélyeink erejét, motivációnkat, határozottságunkat. Az erős Mars életerőt, hatalmat, kitartást, bátorságot ad és önbizalmat hogy megkülönböztessük a jót és a rosszat. Ám a gyenge Mars erőszakot, kontrollt, dominanciát, baleseteket, haragot , háborút, kritikus hozzáállást szül és a házasság területén is gyakran jelent problémát, hiszen a tartós párkapcsolathoz szükség van a kompromisszumokra.
“Mindig a győzelem része vagy. Egyszer te nyersz, másszor hagyod a másiknak, hogy nyerjen.” – ha erősíteni akarod a Mars energiáit, ez a jó hozzáállás.

A küzdősportok és a jóga például nagyon jó eszközök a Mars energiáinak fegyelmezésére, levezetésére.🥋🥊

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/szaturnusz-640x640.jpg

Szaturnusz

Shani

A Szaturnusz jelképezi a korlátozásokat életünkben, ő szab határokat nekünk. A ház és a jegy, amiben áll, a bolygók, amikkel együtt áll, mutatják a feladatot, amiért újjászületünk, ahol a legtöbb teendőnk van, ahol a leginkább korlátozzuk saját magunkat. A “fájdalom” és nehézség, a gondok, a sok-sok türelem és önuralom, amire rákényszerít minket, a befelé fordulás segíti belső fejlődésünket. A Szaturnusz jegyei a Bak és a Vízöntő.

A Szaturnusz a második legfontosabb bolygó a védikus asztrológiában a Hold után, hiszen ez a karma bolygója, ő mutatja meg a feladatot, amiért újjászületünk. A Szaturnusz észrevéteti velünk az idő múlását, azaz hogy mennyire nem ragaszkodhatunk semmihez, hiszen minden múlandó. Ez nagyon szomorúnak hangzik, de csak akkor, ha nem növünk fel soha: az elmúlástól való félelem vesz rá minket, hogy mélyebben meg akarjuk ismerni magunkat és a világot, hiszen akkor kezdünk csak el igazán értékelni valamit, ha félünk, hogy elveszíthetjük. Ebben rejlik a Szaturnusz titka, így növünk fel a Szaturnusz segítségével.

Mikor érdemes különösen támogatni a Szaturnuszt? Ha esésben van például a Kos jegyben. Ha retrográd képletünkben a Szaturnusz, dupla feladatokkal érkeztünk. Ha a tranzit Szaturnusz épp a születési Holdunkon 🌚 megy át (ez akár 7 évig is tarthat), ami nagy érzelmi válságokkal járhat.

A Szaturnuszt képviselő kövek a kékek, mint a kék zafír, kék turmalin, lapis lazuli, türkiz, ametiszt, iolit.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/jupiter-640x640.jpg

Jupiter

Guru

A Jupiter, ez a jóindulatú bolygó, a Nyilas és a Halak jegyekhez tartozik. Míg a Merkúr a dolgok részleteiben rejlő semleges tudásvágyat képviseli, addig a Jupiter a részletek mögötti összefüggést, az élet dolgainak igazi jelentését, a tudást képviseli. A filozófiát, az élet célját és értelmét kutatja, hiszen az élet élvezetén kívül minden ember (vagy legalábbis sokan ) valami mást is szeretnének, ami kielégíti a lelküket: ha már megvan a 👰feleség, 💂‍♀️férj, 🏠a családiház, 👶 a gyerek, de még mindig nem érzi azt, hogy boldog és elégedett, hogy többre vágyik, mint az anyagi dolgok birtoklása, szeretne valami fele haladni, növekedni – na ez a növekedés utáni vágy a Jupiter. Mindenki érzi a vágyat arra, hogy több legyen, mint ami most – mindenkiben legalább egyszer felvetődik a kérdés, hogy mi az értelme, annak, hogy él? A Jupiter ezt próbálja nekünk megtanítani.
A Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, bennünk is a nagy dolgokat, a növekedés minőségét jelenti – ezért képviseli a gyermekeket is például, a tanításokat, tanárokat, mestereket, a gyarapodást (fizikailag is), a nők képletében a férfit.

A Jupiter kövei a sárga színűek: sárga zafír, sárga turmalin, arany topáz, citrin

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/Hold-640x640.jpg

Hold

Chandra

A Hold az asztrológiában az elme szimbóluma. ☀️ A Nap, mint a tudatosság megtestesítője, a Holdra vetíti fényét, önmagát, így jelenik meg számunkra az anyagi világban, hogy érzékeljük és tapasztaljuk. A Hold közismerten a tápláló és gondoskodó Anya archetípusát is jelenti. Ebből a két jelentésből tevődik össze harmadik: a mentális egészség.
🌕🌖🌗🌘🌑🌒🌓🌔 A Hold változó arcai, a holdfázisok, jól mutatják az elme feltételekhez kötött természetét, a valóság szubjektív értelmezését, ami a vélemények, vágyak és érzések kialakulásához vezet. Ahogy a testünk sem létezne anyánk teste nélkül, úgy a tudatosság sem mutatkozhatna az anyagi világban az elme visszatükröző tulajdonsága nélkül. Mentális egészségünk attól (is) függ, hogy viszonyulunk saját bensőnkhöz, érzéseinkhez és így minden más külső dologhoz. 🥰 Ha megbarátkozunk saját érzéseinkkel, sokkal boldogabb életet élhetünk, míg ha pusztító kapcsolatban vagyunk velük, magányosnak, boldogtalannak és kitaszítottnak érezzük magunkat. Ezért fontos, hogy megértsük és ha kell segítsük a születési Holdat.

A védikus hagyomány szerint a Holdat erősítő, támogató kő a gyöngy és a holdkő, a hozzá tartozó jegy a Rák. 

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/Vénusz-640x640.jpg

Vénusz

Shukra

A Vénusz az a bolygó, ami az érzékeinket uralja és így boldogságérzetünket is. Ő képviseli azokat a dolgokat, amit mindnyájan szeretnénk: a finom ételeket 🍧 jó ruhákat 👗 zenét 🎷művészetet 🎭 kellemes környezetet 🏡 szépséget 💕szerelmet, és minden érzékeinkre ható finomságot. Természetesen ezért jelenti a Nőket is a horoszkópban 😅 Mindannyian ki akarjuk fejezni életörömünket – azért jöttünk, hogy boldogok legyünk.
A Vénusz tanítása, hogy próbálj meg mindentől függetlenül boldog lenni. A Halakban érzi magát a legjobban – hiszen a Halak a határok nélküliséget képviseli. És ezért érzi magát legrosszabbul a Szűzben – hiszen ott a részleteknek stimmelni kell, sok feltételnek kell megfelelni a boldogsághoz. A Vénusz olyan anyagias bolygó, ami megtanít minket arra, hogy nem rugaszkodhatunk el földi életünktől, először itt és most kell megtanulni szeretni és tisztelni a mások és magunk értékeit. Végső célja az, hogy az érzéki boldogság útján előbb-utóbb megtapasztaljuk az igazi boldogságot, a feltétel nélküli szeretet és elfogadás állapotát. A Vénusz jegyei a Bika és a Mérleg. Támogató drágaköve a gyémánt, de ugyanúgy megfelelőek helyettesítő kövei is: fehér zafír, fehér cirkon, fehér turmalin, hegyikristály, kvarc.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/Merkúr-640x640.jpg

Merkúr

Budha

A Merkúr képviseli a beszédet, kommunikációt, gondolkodást, az intellektust, a kíváncsiságot, játékosságot és az ügyességet. A hozzá tartozó jegyek a Szűz és az Ikrek. A Merkúr jelenti a fiatalságot és éretlenséget is. A Merkúr a közvetítő, ezért a diplomácia, az üzlet de a hazugság bolygója is. A jó jegyben és házban elhelyezkedő Merkúr mindig jó üzleti érzéket, írástehetséget, beszélőkét és gyors gondolkodást, tanulási készséget hoz, míg a rossz helyen álló Merkúr az ellenkezőjét. Mivel fiatal, semmiben sem biztos, ezért bármelyik rá hatással lévő bolygó befolyása alá kerülhet. A Merkúr nagyon beszédes és tud taktikázni, de alapvetően nem ártalmas, ő képviseli a humort, az ötleteket, az idegrendszert, az értelmi képességeket, az alkalmazkodást, de a barátokat és a rövidebb utazásokat is.

A Merkúr kövei a zöldek: smaragd, peridot, zöld ametiszt, fluorit, zöld gránát, zöld turmalin, krizopráz.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/Nap-640x640.jpg

Nap

Surya

A Nap a védikus asztrológiában kevésbé fontos, mint a nyugati asztrológiában, de nagy jelentősége van. A legmélyebb, igazi “buddhatermészetet”, az ember legmélyebb szellemi lényegét jelképezi, a legfelsőbb Én jellemzője. Jelképezi a lélek energiáját, a magabiztosságot, az erőt, az életerőt, az egészséget, bátorságot, ambíciót, kreativitást, a tekintélyt,  hatalmat és az egót. Ő minden bolygó ura és a férfi princípiumot, a képletben az apa szimbóluma. A Nap helyzete a képletben nagyben meghatározza az apával való viszont. Mivel a Naprendszer bolygói körülötte forognak, ezért jelképez minden központi irányítású dolgot életünkben. Legerősebb jegye a Kos és a Mérlegben a leggyengébb. Az Oroszlán jegy ura és annak a háznak is, ahol elhelyezkedik a képletben.

Támogató kövei a rubin, gránát, vörös cirkon, vörös turmalin, rodolit.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/Rahu-640x640.jpg

Rahu

Felszálló Holdcsomópont

A Rahu és a Ketu valójában egy bolygó, ugyanazon entitás két ellenkező pólusa. A képletedben ezért mindig két egymással szemben álló jegyben (és házban) helyezkednek el. Mindketten a változás és átalakulás erejét képviselik. A Ketu a múlt, ahonnan jöttünk, a Rahu az élet, ami felé tartunk. A Rahu – a radikális liberális- okozta változások mindig előre és kifelé mutatnak, célja, hogy egy jobb jövőt építsünk magunknak. A Rahu az átalakulás erejét szimbolizálja a védikus asztrológiában. Nélküle nehéz lenne a fejlődés, a változás – nem csak személyes életünkben, de a Földön is. Arra kényszerít, hogy radikálisan változtassunk az életstílusunkon – hogy a jövő kézzelfoghatóan jobb legyen és hogy igazi képességeinket, potenciálunkat egyre inkább kihozzuk önmagunkból.
Sajnos ehhez le kell rombolni a jelen dolgait és úgy tűnhet, hogy általános káosz, zűrzavar és fejetlenség uralkodik körülöttünk, ahogy a régi rendszer darabjaira esik szét és az eddig hatalmon lévők ereje meggyengül és végre eltűnnek a süllyesztőben. Hogy azzá válhassunk, amivé végül válnunk kell.
A Rahu köve a Hesszonit.

https://castorandpollux.hu/wp-content/uploads/2020/10/ketu-640x640.jpg

Ketu

Leszálló Holdcsomópont

A Ketu – a radikális konzervatív- által okozott változások az életünkben azonban nagyon hirtelenek és akkor történnek, amikor a tudatalatti legmélyéből váratlanul előbukkan valami és megjelenik a tudatunkban, sokkoló hatásával hirtelen változást előidézve. Célja, hogy visszafordítson minket a múltbeli jó dolgok felé. A Ketu mindaz, ami befelé és a múltba irányul. Jelenti az előző életeinket, ami megszokott viselkedés számunkra, amilyenek már sokszor voltunk. A Ketu a lezárás, a függetlenség, veszteség, a spiritualitás, a bizonytalan nyugtalanság, az anyai nagyszülők. A materialista szemléletű embereknek kifejezetten kellemetlen, de spirituális szempontból a legfontosabb “bolygó”, hiszen a legmagasabb szintű megtisztult állapotot, a mokshát képviseli, a minden korlátozástól, földi köteléktől való megszabadulást. Drágaköve a macskaszem.

Kövess minket