HoldÚjholdFebruár 11 Bak újhold

A február 11-i újhold ritka égi konstellációban helyezkedik el, amikor 7, azaz hét!!! bolygó tartózkodik ugyanabban a jegyben, a Bakban. Ismeritek azt a számot, hogy Under Pressure? Pontosan erre a szituációra illik, kicsit olyan, mintha kuktában lennénk, nagy nyomás alatt. A retrográd Merkúr, a Szaturnusz, a Jupiter, a Vénusz, a Plútó és természetesen a két fővilágosító is, a Nap és a Hold is a Bak földies, öntudattal rendelkező és intenzív belső munkára alkalmas jegyében áll együtt. A Nappal együtt álló bolygók ilyenkor “égetve”, kombusztálva vannak, ami azt jelenti, hogy a Nap ezen bolygók minőségét saját fényében kicsit csökkenti, eltünteti – a háttérben azonban mind hatással vannak ránk, katalizálják belső folyamatainkat, ettől lesz ez az újhold különösen alkalmas belső munkára. Nagyon erős konstelláció ez, talán úgy érezhetjük, túl sok is. Hogy pontosan milyen életterületen érzed a magasnyomást,  a legerősebb szükséget az átalakulásra, az attól függ, a születési horoszkópod hányadik háza a Bak, hol található ez a 7 bolygós konstelláció most. Ha például Mérleg az aszcendensed, akkor a Bak az otthon, a család területére esik, azaz úgy érezheted, be vagy zárva az otthon, a család nyomása érződik. Ha aszcendensed Rák (vagy mondjuk a Holdad), a párkapcsolatban, házasság területén érezhetsz erős nyomást, bezártságot.

Az újhold a Bak Dhanishta nakstarájában lesz (nálunk este 20:05-kor) . A Dhanishta jelentése ‘a leggazdagabb’ vagy ‘a leghíresebb’. Szimbóluma, a dob jelképezi azokat az isteni hangokat, melyet az embereknek követniük érdemes. Visnu ragyogását, a bölcsességet, ezerféle személyiségvonást, tehetséget és képességeket jelképez, a siker és gazdagság megtestesítője. A dob hangja, azaz a zene, az élet ritmusa és ennek a ritmusnak a követése, avagy a tökéletes isteni hangokra való tánc lenne a lényeg. Összekapcsolódni ezzel a belső ritmussal azt jelenti, hogy türelmet gyakorolva, odafigyeléssel szinkronba jöjjünk önmagunkkal, másokkal és úgy általában a mindenséggel. Jó ötlet például elmerülni zenében, mantrákban, éneklésben, ami segít magasabb szintű tudatunkra ébredni.

Kicsit elcsendesedve, felfoghatjuk ezt a helyzetet úgy is, hogy ritka jó lehetőség a jól megalapozott belső munka, alapvető átalakulás véghezvitelére. A hindu hagyomány szerint ez az újhold egyébként azt javasolja, hogy maradjunk csöndben, meditáljunk vagy imádkozzunk. Valószínűleg tudtak valamit a régen élt bölcsek 🙂

Ez az újhold egybeesik egyébként a kínai újév, a Fém Bivaly évének kezdetével is, ami a kemény munka, szorgalom és eltökéltség szükségességét vetíti előre.

 

Kövess minket